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Re: Gross Receipts Tax -  Computer Service Work 

Opinion Number 20150908 

 

 

 

On August 6, 2015, the Department of Finance and Administration (“the Department”) 

received your letter requesting a legal opinion regarding the above referenced-topic, which  

has been referred to me for a response. In your letter you requested that the Department issue 

a legal opinion confirming whether certain services involving computer equipment are subject 

to sales tax. 

 

In particular you stated that the City of  had an auditor review its books, and the 

auditor determined that the city received a refund from the state for some of the sales tax that 

was charged, and that the city now wants you to stop charging sales tax for the service work 

which you provide to the city. You provided several scenarios under which you wish to know 

whether sales tax on services should be charged. Each scenario will be addressed separately 

below. 

 

1. “Are we supposed to be charging sales tax on service work when a customer brings 

their computer in to us at our shop and we just remove viruses/malware from the 

computer?” 

 

Response: Yes. The Arkansas Gross Receipts (sales) Tax is levied upon the sale of 

tangible personal property and certain enumerated services. Ark. Code Ann. § 26-52-

301 (Repl. 2014).  Ark. Code Ann. § 26-52-304 (Repl. 2014) states, in part: 

 

 (a)  The excise tax [...] is levied on gross receipts or gross proceeds received 

from the following: 

(1) (A) Sales of computer software, which shall be taxed as sales of tangible 

personal property.  Software shall include tapes, disks, cards, or other devices 

or materials which contain instructions for a computer and dictate different 

operations or functions to be performed by the computer; 

(2)  Service of repairing or maintaining computer equipment or hardware in 

any form. 

 



 

 

Similarly, Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-25(A) provides, “Sales tax is levied 

on the gross receipts or gross proceeds received from sales of computer hardware, 

computer software, and the service of repairing or maintaining computer equipment or 

hardware in any form.”   

 

Sales of both computer hardware and software and related repair and maintenances 

services are taxable. 

 

2. “Are we supposed to be charging sales tax on service work when a customer brings 

their computer to us at our shop and we replace a part like the hard drive and reload 

the computer is the service taxable?” 

 

Response: Yes. See Response to question No. 1.   

 

3. “Are we supposed to charge tax when we go out to customers business and we just do 

service such as removing viruses, change settings etc. and there is NO hardware 

involved? 

 

Response: Yes. See Response to question No. 1. 

 

4. “Are we supposed to be charging sales tax when we take customer hardware out and 

install? I know we are supposed to charge sales tax for the hardware but are we 

supposed to charge sales tax on the labor?” 

 

Response: Yes. See Response to question No. 1. 

 

 

5. “Are we supposed to be charging sales tax for monthly online backup service?” 

 

Response: No. Arkansas Gross Receipts (sales) Tax generally applies to the entire 

gross receipts received on all sales of tangible personal property and certain 

specifically enumerated taxable services. Ark. Code Ann. § 26-52-301 (Repl. 2014). 

See also Arkansas Gross Receipts Tax Rules GR-9-9.18. Online computer backup 

service is not one of the specifically enumerated taxable services under the statute or 

the Gross Receipts Tax Rules. 

 

In accordance with Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-75, this opinion is based upon my 

understanding of the facts as set out in your inquiry and as current Arkansas laws and rules 

govern those facts. Any changes in the facts or law could result in a different opinion. This 

opinion will not be binding upon the Department for any topic not specifically addressed 

herein. You may seek a supplemental opinion should you desire guidance in any topic not 

addressed within this opinion or if you have additional questions after reading this opinion. 

Please be advised that this opinion may only be relied upon by the specific and identified 

requestor, and will only be binding upon the Department for three (3) years from the date of 

issuance. See Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-75. 

 



 

 

A copy of the Arkansas Gross Receipts Tax Rules referenced in this letter is available online 

at http://www.dfa.arkansas.gov/offices/policyAndLegal/Documents/et2008 3.pdf. 

 

Sincerely, 

 

 

Greg Ivester, Attorney 

Revenue Legal Counsel 

 

 

 




