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RE: Use Tax – Photography Services Purchased by Advertising Agency 

 Opinion 20160402 

 

Dear  
 

You have requested a legal opinion on behalf of  concerning use tax liability for the 

purchase of video production services from an out of state vendor. Your letter of March 31, 

2015, including a copy of the vendor’s invoice, states in part as follows: 

 

We are requesting a legal opinion regarding our use tax liability for an invoice 

we received on behalf of our client.  The vendor, , 

created a video which was uploaded to various social media websites.  The client 

is licensed to use it across their brand websites, retail partner websites and 

 pages through 12/31/17.  There was not a tangible product shipped 

into Arkansas but it was delivered electronically to the various websites.  The 

client, , has an office in .  

We have attached copies of the vendor invoice for your review.  Our permit 

number is  

 

When we contacted your office,  recommended the following: 

 

 ●  Accrue and remit the use tax to D F & A 

 ● Request a legal opinion for the attached invoice 

● If the opinion determines this is a non-taxable event, we can 

request a refund of the taxes remitted 

 

 is an Arkansas based advertising agency providing advertising services to its clients. 

Based on the facts presented in your letter, it appears that an Arkansas based company,  

 parent company to , hired  to provide 

certain advertising services. Although your letter does not provide details as to what such 

advertising services were to include, it is clear that the production of a video featuring  was 

part of the service.  You stated that  planned to use the video across its websites and retail 

partners, brand websites, and  pages through December 31, 2017.   outsourced 

the production of the video to an out of state vendor, . 

You stated that no tangible product was ever shipped into the State of Arkansas because  

delivered the video’s content to various media websites electronically.  then sent a sales 

invoice to  for video production services in the amount of $20,000.00 on behalf of 
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’s client, .  wants to know if it is liable for Arkansas use tax on the sales 

invoice received from . 

The “Arkansas Gross Receipts” tax, also referred to as “sales and use tax” is generally 

applicable to the sale of tangible personal property and certain enumerated services.  See Ark. 

Code Ann. § 26-52-301 (Repl. 2014). Gross receipts tax is computed based on the total value 

of consideration paid for the taxable property or service. See Ark. Code Ann. § 26-52- 
103(13)(A) (Repl. 2014).  There is a specific exemption for the sale of “advertising services” 

in Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-46(B)(1).  Specifically, sales of advertising services 

are exempt from Arkansas gross receipts tax to the extent the services are performed by an 

“advertising agency” that provides comprehensive professional advertising services. See GR- 
46(A)(1). It should be noted that it is the advertising service itself to an advertising agency’s 

client that is subject to the exemption. “Advertising agencies” must pay gross receipts tax on 

all tangible personal property or taxable services that it uses in the process of providing 

advertising services. See GR-46(B)(2). 

First, there is no doubt that  is an advertising agency subject to tax exemption on its sales 

of advertising services.  The sole question presented here is whether  is liable for 

Arkansas use tax for the purchase of video production services performed by an out of state 

vendor.  Arkansas Gross Receipts Rule GR-46 provides, in part, as follows: 

GR-46. NON-TAXABLE ADVERTISING SERVICES: 

[…] 

B.  1. Advertising services shall not be subject to gross receipts tax.

2. Advertising agencies must pay the Arkansas gross receipts or

use tax on all property and taxable services which they

purchase or consume in providing advertising services.

[Emphasis added].

[…] 

Is  subject to Arkansas use tax for the video production services performed by 

? 

Yes.  The service of “photography of all kinds” is subject to Arkansas sales and use tax. More 

generally, video productions are covered by Ark. Code Ann. § 26-52-301(4) (Repl. 2014) and 

Ark. Gross Receipts Tax Rule GR-23 “Radio, Video and Televisions Tapes and Films.” 

Arkansas Gross Receipts Rule GR-23 states, “Retail sales of radio, video and television tapes 

and films containing commercial or other messages, including CDs, DVDs, and any digital 

image media, are subject to the tax.” See also GR-10(D).  The service of video production 

provided by  to  is taxable in Arkansas. 

Further, the Arkansas use tax levies an excise tax on the privilege of storing, using, distributing, 

or consuming tangible personal property or taxable services in this State.  Ark. Code Ann. § 26-

53-106 (Repl. 2014).  Sales of services are sourced to the State of Arkansas if the customer 

takes receipt of the service within the State of Arkansas. Ark. Code Ann. § 26-52-521 (Repl. 

2014).  This tax is imposed upon a purchaser and must be remitted by the purchaser, unless a 
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vendor collects and remits the tax on the purchaser’s behalf. Ark. Code Ann. § 26-53-123 (Repl. 

2014).  A vendor must collect and remit Arkansas use tax on the purchaser’s behalf if it has 

sufficient nexus with the State of Arkansas.  Ark. Code Ann. § 26-53-124 (Repl. 2014).  Sales 

tax exemptions are applied uniformly with use tax exemptions. Ark. Code Ann. § 26-53-112 

(Repl. 2014).  

 hired , an out of state vendor, to perform a taxable service for distribution within 

the State of Arkansas.  Therefore, unless  paid the tax to DFA on ’s behalf, 

 is required to pay Arkansas use tax on the gross receipts derived from the purchase of 

such service. See generally Ark. Code Ann. § 26-53-101 et seq. (Repl. 2014).  Please note that 

it is the service of video production that is subject to use tax as opposed to the purchase of 

tangible personal property. Arkansas is a destination-sourcing state, therefore, the service of 

video production is sourced to the billing or physical address of the purchaser as they have 

subsequent control over the digital product. As such, the issue of electronic delivery by  

to the various websites is irrelevant to the question of taxability of the service. Ark. Code 

Ann. § 26-52-521. See also Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-76, a copy of which is 

enclosed.  

This opinion is based upon my understanding of the facts as set out in your inquiry and as 

current Arkansas laws and rules govern those facts. Any changes in the facts or law could 

result in a different opinion. Please be advised that this opinion may only be relied upon by 

the company and will only be binding upon the Department for three (3) years from the date 

of issuance. See Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-75, a copy of which is enclosed. 

Sincerely, 

Lisa Ables, Attorney 

Revenue Legal Counsel 

Enclosures 




