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 RE: Taxability of Specified Digital Products 

  Opinion #20180217 

 

Dear : 

 

Your request for a legal opinion on behalf of the  

 has been referred to me for response. 

 

Your letter of February 8, 2018 states that  provides technical assistance and training to 

public schools throughout the State of Arkansas. You are considering offering online educator 

professional development (PD) to teachers employed by the . 

The PD will be in the form of written text, recorded video, and recorded audio content, and will 

be available for purchase on the  website. The PD sessions will be offered to the teachers 

for purposes of improving their educational practice and for meeting state requirements for 

public school accreditation.  Each individual PD session will be paid for by the public school 

employing that teacher. Based upon the foregoing facts, you have asked the following three 

questions, which will be addressed in turn below:  

 

1. Will the proposed educator PD constitute a “specified digital product” as 

that term is defined by Act 141 of 2017? 

 

2. Will the proposed educator PD be exempt from tax as “Instructional 

Material” as that term is defined by Ark. Code Ann. § 26-52-437 and 

Revenue Rule GR-69? In other words: 

a. May “Student” as used in the definition of “Instructional 

Material” include a professional teacher who is receiving 

instruction in the form of professional development? 

b. Does the PD described above constitute “instructional 

information designed to be presented to students as part 

of a course of study”?  

 

3. If the above-described online PD is sold to out-of-state schools for the use 

of out-of-state teachers, with the transaction occurring over the Internet, will 

such sales be exempt from the gross receipts tax as interstate sales that occur 

outside of Arkansas, under Revenue Rule GR-5? 

 



 

 

RESPONSE 

 

SALES AND USE TAX GENERALLY 

 

The “Arkansas Gross Receipts” tax, also referred to as “sales and use tax” is generally 

applicable to the sale of tangible personal property, specified digital products sold to a purchaser 

who is an end user, digital codes, and certain enumerated services within the State of Arkansas 

unless a specific exemption applies. Ark. Code Ann. § 26-52-301 (Supp. 2017).   

 

1. Will the proposed educator PD constitute a “specified digital product” as that  

term is defined by Act 141 of 2017? 

 

Yes. Arkansas Code Annotated § 26-52-103(29) (Supp. 2017) provides that when transferred 

electronically, “Specified digital products” include:  

 

(1) “Digital audio works,” which means works that result from the fixation of a 

series of musical, spoken, or other sounds.  Ark. Code Ann. § 26-52-103(9) 

(Supp. 2017);  

 

(2) “Digital audio-visual works,” which means a series of related images that, 

when shown in succession, impart an impression of motion, together with 

accompanying sounds, if any.  Ark. Code Ann. § 26-52-103(10) (Supp. 

2017); and  

 

(3) “Digital books,” which means works that are generally recognized in the 

ordinary and usual sense as “books.”  Ark. Code Ann. § 26-52-103(11)  

(Supp. 2017).   

 

Your letter stated that the PD will be delivered electronically through the internet in the form 

of written text, recorded video, and recorded audio content. The PD sessions will be available 

for purchase online by . Based on the information provided, the PD 

meets the definition of “specified digital products” as the term is defined under Ark. Code Ann. 

§ 26-52-103 (Supp. 2017).   

 

2. Will the proposed educator PD be exempt from tax as “Instructional Material” as 

that term is defined by Ark. Code Ann. § 26-52-437 and Revenue Rule GR-69? In 

other words: 

 

a. May “Student” as used in the definition of “Instructional 

Material” include a professional teacher who is receiving 

instruction in the form of professional development? 

 

b. Does the PD described above constitute “instructional 

information designed to be presented to students as part of a 

course of study”?  

 



 

 

No. Arkansas Code Annotated § 26-52-437 (Supp. 2017) provides a tax exemption for 

“[t]extbooks, library books, and other instructional materials” purchased by public schools in 

Arkansas.  See also Arkansas Gross Receipts Rule GR-69. 

 

Arkansas Code Annotated § 26-52-437(a)(1) (Supp. 2017) defines “instructional materials” to 

include “technology-based educational materials and electronic software that require the use of 

electronic equipment in order to be used in the learning process.” Ark. Code Ann. § 26-52-

437(a)(1)(D) (Supp. 2017).  It is important to note that the materials must be used as part of the 

learning process; that is, they must be utilized as part of the classroom curricula in order to 

qualify as instructional materials. See also Ark. Code Ann. § 26-52-437(a)(1)(G) (Supp. 2017), 

which defines “instructional materials” to include “specified digital products and a digital code 

that contain instructional information designed to be presented to students as part of a course 

of study.” [Emphasis added]. 

 

The PD meets a portion of the definition of “instructional materials” under Ark. Code Ann. § 

26-52-437(a)(1)(D) (Supp. 2017) to the extent that it qualifies as “[t]echnology-based 

educational materials and electronic software that requires the use of electronic equipment . . 

..”  However, the PD does not meet that portion of that definition requiring that such materials 

“be used in the learning process.”  The “learning process” refers to the learning by students in 

the public schools, not the learning by teachers for purposes of improving their educational 

practices, and for meeting state requirements for accreditation. Likewise, the PD meets the 

definition of “instructional materials” under Ark. Code Ann. § 26-52-437(a)(1)(G) (Supp. 2017) 

to the extent that it qualifies as “digital code that contains instructional information . . ..” 

However, the PD does not meet that portion of the definition requiring that the instructional 

information be “designed to be presented to students as part of a course of study.”  

 

As noted above, only those materials actually used in the learning process by students in 

 qualify as instructional materials. Therefore, PD designed to improve 

the educational practices of teachers employed by , and for purposes of 

meeting state requirements for state accreditation, will not qualify for the exemption.  

Accordingly, the term “Student” as used in the definition of “Instructional Materials” will not 

include a professional teacher who is receiving instruction in the form of professional 

development.   

 

3. If the above-described online PD is sold to out-of-state schools for the use of out-

of-state teachers, with the transaction occurring over the Internet, will such sales 

be exempt from the gross receipts tax as interstate sales that occur outside of 

Arkansas, under Revenue Rule GR-5? 

   

Yes.  Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-5 draws a distinction between sales to Arkansas 

customers, i.e. “intrastate” sales, and sales to customers outside Arkansas, i.e. “interstate” sales.  

Interstate sales are not subject to Arkansas gross receipts tax, provided that certain conditions 

of GR-5(C) are met.  GR-5(C)(1) provides: 

 

When tangible personal property is sold by a seller that is engaged in an 

established business, or sells in an established manner, within Arkansas, and the 

contract of sale or order requires the seller to deliver the property by common 



 

 

carrier, contract carrier, U.S. Postal Service, or in the seller’s own conveyance 

to a point outside Arkansas for consumption or use, the transaction is an 

interstate transaction and is not subject to Arkansas gross receipts tax. 

[Emphasis added]. 

 

See also Ark. Code Ann. § 26-52-521 (Supp. 2017), which governs sourcing of transactions 

involving sales of products by an Arkansas vendor to an Arkansas purchaser.  “Product” means 

tangible personal property, specified digital products, a digital code, a product transferred 

electronically, or a service.” Ark. Code Ann. § 26-52-522(a)(5) (Supp. 2017). 

 

Arkansas Code Annotated § 26-52-521(b) provides that if a seller’s retail sale of a product or 

service is received by the purchaser at a business location of the seller, the sale is sourced to 

that business location.  If the sale of a product or service is not received by the purchaser at the 

business location of the seller, the sale is sourced to the location where receipt by the purchaser 

occurs. Therefore, in cases where the customer receives the property or service in Arkansas, 

Arkansas state and local sales tax will be due at the rate of tax applicable to that location.  In 

cases where the customer receives the property at a location outside the state, Arkansas tax will 

not be imposed on those sales. See also Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-76. 

 

This opinion is based on my understanding of the facts as set out in your inquiry as those 

facts are governed by current Arkansas laws, rules and regulations. Any change in the facts 

or law could result in a different opinion. A letter opinion may not be relied on if more than 

three (3) years old, but may be renewed on request. See Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-

75. 

 

Regards, 

 

 

Lisa Ables 

Revenue Legal Counsel 




