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 RE: Sales Tax – Chemical Spraying 

Opinion Number 20180713-S 

 

Dear , 

 

The Arkansas Department of Finance and Administration (DFA) recently issued Legal Opinion No. 

20180713 to you on behalf of an unnamed client.  After reviewing that opinion response, you sent a 

follow-up email dated August 14, 2018, inquiring about the application of Arkansas sales and use tax law 

to additional activities conducted by the client.   This letter is issued as a supplement to legal opinion No. 

20180713 and in response to the questions presented in your email as follows: 

1.  Right of Way Brush Spraying.  One of the services my client provides in other 

states is keeping right of ways clear of vegetation.  Examples include oil and gas 

pipelines and utility right of ways.  The Brush Spraying aspect of this service is where 

they treat woody trees and shrubs (typically along the perimeter of the right of way) with 

a chemical spray that retards growth or eliminates the plant entirely.  By doing this, the 

right of way remains clear of encroaching vegetation - which allows proper access and 

safety monitoring of the right of way by its owner.  Similar to your previous conclusion 

on bare ground treatment, this feels a little different than a normal landscaping or lawn 

service, but we would like to confirm it with your team. 

2. Right of Way mowing.  Similar to Brush Spraying mentioned above, my client 

also provides mowing services for right of way owners.  Does the nature of this service as 

a right of way safety requirement rather than an aesthetic maintenance service make it fall 

outside of the scope of "Lawn Care" and thus non-taxable? 

RESPONSE 

 

As more fully explained below, spraying a right of way to clear away vegetation is not a taxable service; 

however, the service of mowing a right of way is a taxable lawn care service. 

 

The Arkansas sales tax is imposed on a variety of services.  More specifically, Ark. Code Ann. § 26-52-

301(3)(D)(i) provides that the services of lawn care and landscaping are subject to sales tax.  The terms 
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“lawn care” and “landscaping”, as well as the term “residential”, are further defined in Ark. Code Ann. § 

26-52-301(3)(D)(ii) as follows: 

 

(ii) As used in subdivision (3)(D)(i) of this section: 

 

(a) “Landscaping” means the installation, preservation, or enhancement of ground 

covering by planting trees, bushes and shrubbery, grass, flowers, and other types 

of decorative plants; 

 

(b) “Lawn care” means the maintenance, preservation, or enhancement of ground 

covering of nonresidential property and does not include planting trees, bushes 

and shrubbery, grass, flowers, and other types of decorative plants; 

 

(c) “Residential” means a single-family residence used solely as the principal place 

of residence of the owner;  

 

Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-9.2 was promulgated by DFA to assist in the administration of the 

sales tax on lawn care and landscaping.  That rule provides as follows:  

 

A. Any person engaged in the business of providing lawn care of nonresidential 

property or landscaping services of both residential and nonresidential property is 

required to collect and remit sales tax on the gross receipts derived from these services.  

The business is required to obtain a sales tax permit.  All materials that remain in or on 

the customer’s property should be purchased tax exempt as a sale for resale.  Examples 

are fertilizer, weed killer, grass seeds, sod, plants, tree, or shrubs.  Materials used or 

consumed by the business may not be purchased exempt.  Examples are gasoline, oil, 

cleaning materials, uniforms, tools, mowers, or other equipment used or consumed by the 

business. 

 

B. The business will collect state and local sales tax on the total consideration for 

landscaping services or nonresidential lawn care, whether provided as part of a general 

contract for building construction or as a separate agreement with the landowner.  The 

business will collect the tax from the party with whom it contracts for the service, 

including general contractors, on the total contract cost including the cost of plant 

materials.  A business which has its own nursery is not required to report tax on plant 

material withdrawn from stock but will collect tax on the sale of the material to its 

customers. 

 

C. DEFINITIONS 

 

1. “Landscaping” means the installation, preservation, or enhancement of ground 

covering by planting trees, bushes and shrubbery, grass, flowers, and other types of 

decorative plants.  “Landscaping” does not include site preparation, cutting and filling, 

leveling, tree trimming or tree removal, or clearing a site of bushes and trees.  

“Landscaping” does include sodding, seeding and planting, as well as installing items 

such as landscape timbers, edging, planters, or similar items.  “Landscaping” performed 

on highway easements and rights-of-way is taxable.  “Landscaping” is taxable whether it 

is done for decorative purposes or non-decorative purposes such as erosion or sediment 

control. 
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2. “Lawn care” means the maintenance, preservation, or enhancement of ground 

covering of nonresidential property and does not include planting trees, bushes and 

shrubbery, grass, flowers, and other types of decorative plants.  “Lawn care” includes the 

following: mowing or raking the yard, chemical spraying, fertilizing, weed control or 

weed-eating, maintaining the ground cover in beds by adding additional rock, gravel, tree 

bark or in other places in the area to be maintained, and general lawn maintenance.  Tree 

trimming or tree removal is not lawn care. 

 

3. “Residential” means a single-family residence used solely as the principal place 

of residence of the owner or occupant.  Apartment buildings, condominiums, and 

duplexes are nonresidential property for purposes of this exemption.  A single-family 

dwelling leased to the occupant is residential property for purposes of this exemption. 

 

A review of your client’s activities, in light of the law and rule cited above, reveals that your client’s 

services involving the application of chemical spray to retard growth or eliminate growing vegetation 

does not come within the definition of “landscaping”.   “Landscaping” includes the installation, 

preservation, or enhancement of ground covering.  The chemical spraying services provided by your 

client to clear vegetation do not install, preserve, or enhance ground covering.  Accordingly, those 

services fall outside the scope of taxable landscape activities. 

 

The mowing services provided by your client are subject to sales tax.  The fact that those services are 

performed for safety purposes rather than for aesthetic maintenance does not affect the taxability of those 

services.   Arkansas law provides that “lawn care” subject to sales tax includes the maintenance of ground 

covering on nonresidential properties regardless of the reason those services are being performed.  

Consequently, your client should obtain a sales tax permit from the Sales and Use Tax Division of the 

Arkansas Department of Finance and Administration and should collect and remit sales tax on any 

mowing services it provides.  

        

As mentioned in Legal Opinion No. 20180813, you sought this opinion on behalf of an anonymous client. 

Please be aware that Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-75, provides that a letter opinion may only be 

relied upon by a seller if it is addressed to him or her or is tendered by a customer to whom it is 

addressed.  Requests for letter opinions must specifically describe the person claiming an exemption and 

set forth all material facts relevant to the questioned sale or transaction.  To receive a binding opinion, 

you must submit a request specifically describing the person claiming an exemption, and specifically 

detailing that person’s factual circumstances.  A letter opinion may not be relied on if more than three (3) 

years old but may be renewed on request. 

 

This opinion is based on my understanding of the facts as set out in your inquiry as those facts are 

governed by current Arkansas laws, rules, and regulations.  Any change in the facts or law could result in 

a different opinion.   

 

Sincerely, 

 

 

 

 

 

John H. Theis 

Revenue Legal Counsel 

 

 




