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RE: Gross Receipts Tax – Remote Seller and Marketplace Facilitator Thresholds 

Opinion No. 20190501 

 

Dear , 

 

Your email of May 1, 2019 requesting a legal opinion regarding remote seller and marketplace 

facilitator thresholds on behalf of the  (“the Requestor”) has been assigned to 

me for response. Your request specifically states: 

 

Is the threshold of $100,000 on tangible goods or the 200 transaction count only 

on taxable sales or do all sales count toward meeting the threshold? 

 

Example: I have $105,000 total in tangible goods annual sales. $90,000 are sales 

to resale companies for which I have valid Arkansas or other valid out of state 

resale certificates such as ones from a Georgia reseller and some of my $90,000 in 

resale sales include drop shipments to Arkansas. This $90,000 is 300 

invoices/transactions. Then I have $15,000 in direct end user / retail sales to 

Arkansas customers. Of this $15,000 in direct / end user retail sales I only have 60 

transactions. Have I met threshold? Or do I really only have $15,000 in retail 

sales and 60 transactions? 

 

Does the tangible goods threshold mean only taxable tangible goods sales? Or all 

sales combined, i.e. resale, exempt (farm & ag), and retail/end user? 

 

RESPONSE 

 

The threshold to collect and remit tax for a remote seller under Act 822 of 2019 is based on 

taxable sales, but the remote seller should retain suitable records if making sales into the state 

that are exempt from tax.   

 

Generally, the entire gross receipts of all sales of tangible personal property, specified digital 

products, digital code, and certain specifically enumerated taxable services within the State of 

Arkansas are subject to the Arkansas Gross Receipts (Sales) Tax. Ark. Code Ann. § 26-52-301 
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(Supp. 2017). Liability to collect sales tax on all taxable services is on the seller, unless the 

purchaser claims an exemption and the seller obtains the information required by the Director to 

substantiate the exemption. Ark. Code Ann. § 26-52-517 (Repl. 2017); see also Arkansas Gross 

Receipts Tax Rule GR-79. 

 

Sections 17 and 18 of Act 822 of the 92nd General Assembly of Arkansas (“Act 822”) require 

certain remote sellers and marketplace facilitators to collect sales and use tax on the sale of 

tangible personal property, taxable services, digital code, or specified digital products.  Sections 

17 through 19 of Act 822 of the 92nd General Assembly of Arkansas will become effective via an 

emergency clause contained in Section 28 on July 1, 2019. Pursuant to those sections: 

 

(a) A remote seller or a marketplace facilitator that sells or facilitates the sale of 

tangible personal property, taxable services, a digital code, or specified digital 

products for delivery into Arkansas shall collect and remit the applicable sales tax 

levied under this chapter or the applicable compensating use tax levied under the 

Arkansas Compensating Tax Act of 1949, § 26-53-101 et seq., if in the previous 

calendar year or in the current calendar year, the remote seller or the marketplace 

facilitator had aggregate sales of tangible personal property, taxable services, 

digital codes, or specified digital products subject to Arkansas sales or use tax 

within this state or delivered to locations within this state exceeding:   

(1) One hundred thousand dollars ($100,000); or  

(2) Two hundred (200) transactions. 

 

Id. at § 19.  

 

When interpreting statutory language, the Arkansas Supreme Court has stated as follows: 

 

The first rule in considering the meaning and effect of a statute is to construe it 

just as it reads, giving the words their ordinary meaning and usually accepted 

meaning in common language. Weiss v. McFadden, 353 Ark. 868, 120 S.W.3d 

545 (2003). We construe the statute so that no word is left void, superfluous, or 

insignificant; and meaning and effect are given to every word in the statute if 

possible. Ozark Gas Pipeline Corp. v. Arkansas Pub. Serv. Comm'n, 342 Ark. 

591, 29 S.W.3d 730 (2000). When the language of the statute is plain and 

unambiguous, there is no need to resort to rules of statutory construction. Weiss v. 

McFadden, supra. When the meaning is not clear, we look to the language of the 

statute, the subject matter, the object to be accomplished, the purpose to be 

served, the remedy provided, the legislative history, and other appropriate means 

that shed light on the subject. Id. 

 

Macsteel, Parnell Consultants v. Ar. Ok. Gas Corp., 363 Ark. 22, 210 S.W.3d 878 (2005); see 

also Ops. Att'y Gen. 2005-072 & 2004-339. The court has also held that “it does not engage in 

interpretations that defy common sense and produce absurd results,” and that “in construing 

statutes . . . we look to the language under discussion in the context of the statute as a whole.” 

Green v. Mills, 339 Ark. 200, 205, 4 S.W.3d (1999) (citing Haase v. Starnes, 323 Ark. 262, 915 

S.W.2d 675 (1996)); see also Steward v. McDonald, 330 Ark. 837, 958 S.W.2d 297 (1997); 
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Burcham v. City of Van Buren, 330 Ark. 451, 954 S.W.2d 266 (1997); and Cloverleaf Express v. 

Fouts, 91 Ark. App 4, 207 S.W.3d 576 (2005). 

 

The language of Act 822 requires that the thresholds of one hundred thousand dollars ($100,000) 

or two hundred (200) transactions be for the sales “subject to Arkansas sales or use tax[.]” See 

Acts 2019, No. 822, §§ 17 & 19. The plain and ordinary meaning of the statutory language is that 

the threshold is met by sales of taxable goods, services, or specified digital products rather 

than the sale of goods or services that are exempt from the Arkansas Gross Receipts or 

Compensating Use Tax.1  

 

The Department is continuing to evaluate the impact of Act 822 and further guidance or 

clarifications may be the subject of Departmental rulemaking. The rulemaking process includes 

an opportunity for public comment and the Department would invite you to contribute to that 

process so that it might have valuable feedback from the corporate community pursuant to the 

Arkansas Administrative Procedures Act of Ark. Code Ann. § 25-15-201, et seq. (Repl. 2014). 

 

I also encourage you to visit the Department’s website for additional information about remote 

sellers and marketplace facilitators at https://www.dfa.arkansas.gov/excise-tax/sales-and-use-

tax/remote-sellers/. This site provides guidance on frequently asked questions, along with 

information about Arkansas’s simplified registration process for remote sellers. 

 

This opinion is based on my understanding of the facts as set out in your inquiry and as current 

Arkansas laws and rules govern those facts.  Any changes in the facts or the law could result in a 

different opinion. Revenue Legal Opinions may be relied upon for three years from the date of 

issuance absent any superseding change in the facts or law.   

 

Sincerely, 

 

 

 

Lauren Ballard, Attorney 

Revenue Legal Counsel 

                                                 
1 As noted above, the liability for the tax does not shift unless the Taxpayer, or vendor, collects the information 

required for the purchaser claiming the exemption. Ark. Code Ann. § 26-52-517 (Repl. 2017); see also Arkansas 

Gross Receipts Tax Rule GR-79.  The Arkansas Tax Procedure Act also requires that “suitable records” be 

maintained by a Taxpayer “to determine the amount of tax due or to prove the accuracy of any return.” Ark. Code 

Ann. § 26-18-506(a) (Repl. 2012).  

https://www.dfa.arkansas.gov/excise-tax/sales-and-use-tax/remote-sellers/
https://www.dfa.arkansas.gov/excise-tax/sales-and-use-tax/remote-sellers/



