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Attn:  

 

Re: Applicability of Waste Tire Rim Removal and Tire Import Fees to a Remote Tire 

Seller 

Opinion Number 20190522 

 

Dear , 

 

Your request for a legal opinion concerning the applicability of Arkansas’ Waste Tire Rim 

Removal and Waste Tire Import Fees for a company that has no physical presence in the State 

of Arkansas, and ships tires to customers within the State via common carrier, has been 

referred to me for reply.  

 

Your letter describes  (the Taxpayer) as an online seller of tires, 

wheels, and related accessories with no physical presence within the State of Arkansas. You 

state that the Taxpayer conducts sales to customers through its website and through telephone 

calls received at a sales center located outside of Arkansas. The Taxpayer’s customers include 

businesses purchasing products for resale as well as end users making purchases for 

themselves. The Taxpayer does not offer tire removal service and does not collect used tires 

within the State of Arkansas. 

 

You state that it is the Taxpayer’s understanding that it would not be responsible for collecting 

and remitting the three-dollar ($3.00) rim removal fee provided for in Ark. Code Ann. § 8-9-

404(a)(2) because removal and retention of waste tires are not performed by the Taxpayer 

within the State of Arkansas. In addition, you note that Ark. Code Ann. § 8-9-404(c)(1)(A) 

addresses tires that are imported into the State but does not provide the definition of an 

imported tire. 

 

Your letter requests clarification on two points: 1) to confirm whether or not the Taxpayer is 

responsible for collecting and remitting the one-dollar ($1.00) tire import fee, and 2) to 

confirm whether or not the Taxpayer is responsible for collecting the three-dollar ($3.00) rim 

removal fee on new tires sold remotely and shipped via common carrier to customers in 

Arkansas. I will address each question in turn. 

 

 

 

 

 



 

 

Response 

 

1. Is the Taxpayer responsible for collecting and remitting the one-dollar ($1.00) Import 

Fee on new tires sold remotely and shipped via common carrier to customers in 

Arkansas? 

 

No. 

 

Regarding the term “imported tire,” which is not specifically defined in the Used Tire 

Recycling and Accountability Act (the Act), the first rule in considering the meaning and 

effect of a statute is to construe it just as it reads, giving the words their ordinary and usually 

accepted meaning in common language. Weiss v. McFadden, 353 Ark. 868, 120 S.W.3d 545 

(2003). We construe the statute so that no word is left void, superfluous, or insignificant; and 

meaning and effect are given to every word in the statute if possible. Ozark Gas Pipeline 

Corp. v. Arkansas Pub. Serv. Comm’n, 342 Ark. 591, 29 S.W.3d 730 (2000). When the 

language of the statute is plain and unambiguous, there is no need to resort to rules of 

statutory construction. Weiss v. McFadden, supra. When the meaning is not clear, we look to 

the language of the statute, the subject matter, the object to be accomplished, the purpose to be 

served, the remedy provided, the legislative history, and other appropriate means that shed 

light on the subject. Id.; Macsteel, Parnell Consultants v. Arkansas Ok. Gas Corp., 363 Ark. 

22, 210 S.W.3d 878 (2005); see also Ops. Att’y Gen. 2005-072 & 2004-339. 

 

The interpretation of an administrative agency charged with the enforcement of a statute is 

highly persuasive, and will be upheld unless “clearly wrong.”1 See Macsteel, Parnell 

Consultants, 363 Ark., 210 S.W.3d; see also McLane Co., Inc. v. Davis, 353 Ark. 539, 110 

S.W.3d 251 (2003); Arkansas State Medical Board v. Bolding, 324 Ark. 238, 920 S.W.2d 825 

(1996); and Op. Att’y Gen. 2005-124. It has also been stated that “A court will not attempt to 

substitute its judgment for that of the administrative agency. [Citations omitted.] A rule is not 

invalid simply because it may work a hardship, create inconveniences, or because an evil 

intended to be regulated does not exist in a particular case.” Arkansas Health Svcs. Comm’n v. 

Regional Care Facilities, Inc., 351 Ark. 331, 338, 93 S.W.3d 672 (2002). 

 

While the Act does not specifically define the term “imported tire,” importing is defined in 

other chapters of the tax code. Specifically, regarding motor fuel and special motor fuels, 

importing means bringing distillate special fuel, liquefied gas special fuels, or motor fuel into 

the state of Arkansas. Ark. Code Ann. §§ 26-56-102 and 26-55-202(6). Given the legislature’s 

definition of imported motor fuels as those being brought into the State of Arkansas, it is clear 

that the legislature intended imported tires to mean those that are brought into the State of 

Arkansas. 

 

Your letter accurately references Ark. Code Ann. § 8-9-404(c)(1)(A) which states “Beginning 

on January 1, 2018, there is imposed an import fee of one dollar ($1.00) on each used tire that 

 
1 When an assessment of taxes or denial of refund made by the Arkansas Department of Finance and 

Administration is appealed to Circuit Court, Ark. Code Ann § 26-18-406(c)(3) protects the de novo nature of the 

review by clearly noting that no presumption attaches to the final assessment or denial of refund request that is 

being appealed. This protects the de novo review while maintaining the Arkansas courts’ deference to agency 

expertise through rule making and other avenues. 



 

 

is imported into Arkansas.” Subparagraph (c)(2) of that section requires the import fee to be 

paid by the person who imports the used tire into the State of Arkansas. Based on the facts as 

stated in your letter, the Taxpayer sells new tires. Because the statute applies specifically to 

used tires only, the one-dollar ($1.00) per tire fee on used tires does not apply to the Taxpayer. 

 

2. Is the Taxpayer responsible for collecting and remitting the three-dollar ($3.00) Rim 

Removal Fee on new tires sold remotely and shipped via common carrier to customers 

in Arkansas? 

 

Yes, for sales to end users. 

 

A “tire retailer” is defined as a person who is (i) in the business of selling new and or used 

tires to the end consumer, or (ii) who is in the business of or receives compensation for 

removing tires from rims. Ark. Code Ann. § 8-9-402(18). Paragraph (B) of this definition 

excludes a person who sells tires to another person exclusively for the purpose of resale if the 

subsequent retail sale is subject to the import fee imposed under Ark. Code Ann. § 8-9-404. 

 

Arkansas Code Annotated § 8-9-404(a)(1) imposes a rim removal fee upon the transaction of 

removing a tire from a rim that is related to the sale of a replacement tire by a tire retailer. 

Your letter accurately references Ark. Code Ann. § 8-9-404(a)(2) which states that the rim 

removal fee shall be charged by the retailer to a person who: 

 

(A) Purchases a replacement tire for a rim that necessitates the removal of a 

different tire from the same rim; or 

(B) Purchases the service of removal of a tire from a rim and replacement with 

a tire that was not purchased from the tire retailer if the person requesting the 

rim removal cannot show proof of payment of the rim removal fee under this 

section for the replacement tire. 

 

As stated in your letter the Taxpayer supplies tires to customers in Arkansas as a remote seller 

and does not conduct the removal of tires from the rim as part of the transaction. You state 

that the Taxpayer sells its tires to a combination of customers including businesses that intend 

to re-sell the products to their customers and end users who make the purchase for themselves. 

Based on the facts presented in your letter the business customers who intend to re-sell the 

tires are the tire retailers who are responsible for collecting and remitting the three-dollar 

($3.00) rim removal fee.  

 

For sales to customers who are the end user of the tires who will be using the tires as 

replacement tires (necessitating a rim removal) the Taxpayer is the retailer and will be 

responsible for collecting and remitting the rim removal fee under certain circumstances. 

Sales and use tax is levied upon the gross proceeds or gross receipts derived from all sales of 

tangible personal property and certain enumerated services. Ark. Code Ann. §§ 26-52-301 

(Supp. 2017) and 26-53-106 (Supp. 2017). Sections 17 and 18 of Act 822 of the 92nd General 

Assembly of Arkansas (“Act 822”) require certain remote sellers and marketplace facilitators 

to collect sales and use tax on the sale of tangible personal property, taxable services, digital 

code, or specified digital products. Sections 17 through 19 of Act 822 became effective on 

July 1, 2019. Pursuant to those sections: 



 

 

 

a) A remote seller or a marketplace facilitator that sells or facilitates the sale of 

tangible personal property, taxable services, a digital code, or specified digital 

products for delivery into Arkansas shall collect and remit the applicable sales 

tax levied under this chapter or the applicable compensating use tax levied 

under the Arkansas Compensating Tax Act of 1949, § 26-53-101 et seq., if in 

the previous calendar year or in the current calendar year, the remote seller or 

the marketplace facilitator had aggregate sales of tangible personal property, 

taxable services, digital codes, or specified digital products subject to Arkansas 

sales or use tax within this state or delivered to locations within this state 

exceeding: 

 

(1) One hundred thousand dollars ($100,000); or 

 

(2) Two hundred (200) transactions. 

 

Id. at § 19. 

 

The Department is continuing to evaluate the impact of Act 822 and further guidance or 

clarifications may be the subject of Departmental rulemaking. The rulemaking process 

includes an opportunity for public comment and the Department would invite you to 

contribute to that process so that it might have valuable feedback from the corporate 

community pursuant to the Arkansas Administrative Procedures Act of Ark. Code Ann. § 25-

15-201 to 220 (Repl. 2014). 

 

I also encourage you to visit the Department’s website for additional information about 

remote sellers and marketplace facilitators at https://www.dfa.arkansas.gov/excise-tax/sales-

and-usetax/remote-sellers/. This site provides guidance on frequently asked questions, along 

with information about Arkansas’s simplified registration process for remote sellers. 

 

In accordance with Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-75, this opinion is based upon my 

understanding of the facts as set out in your inquiry and as current Arkansas laws and rules 

govern those facts. Any changes in the facts or law could result in a different opinion. This 

opinion will not be binding upon the Department for any topic not specifically addressed 

herein. You may seek a supplemental opinion should you desire guidance in any topic not 

addressed within this opinion or if you have additional questions after reading this opinion. 

Please be advised that this opinion may only be relied upon by the specific and identified 

requestor, and will only be binding upon the Department for three (3) years from the date of 

issuance. See Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-75. 

 

A copy of the Arkansas Gross Receipts Tax Rules referenced in this letter is available online 

at http://www.dfa.arkansas.gov/offices/policyAndLegal/Documents/et2008_3.pdf. 

 

 

 

 

 

http://www.dfa.arkansas.gov/offices/policyAndLegal/Documents/et2008_3.pdf


 

 

Sincerely, 

 

 

 

Greg Ivester, Attorney 

Revenue Legal Counsel 




