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Re:  Gross Receipts Tax – Taxability of Charging Stations for Electric Motor Vehicles 

       Opinion No. 20190622 

 

Dear  

 

Your request for a legal opinion concerning the taxability of providing electrical charging 

stations for electric motor vehicles has been referred to me for reply. In your letter, you state: 

 

The above company,  [the Taxpayer] is requesting a ruling 

from the state of Arkansas on the applicability of the Arkansas sales tax to the 

following transactions taking place in the state. 

 

[The Taxpayer] owns and operates electric vehicle charging stations. Customers 

pay for charging time, plus a $1.00 session fee. Additional charges apply for 

‘idling,’ which is leaving the vehicle connected to the charger after the charge is 

complete (not including a 10-minute grace period). The service is not sold by kWh 

(“kilowatt/hour”) at this time. Currently, no resale exemptions are being taken by 

the company on the purchase of electricity from the utility company. 

 

In the future, subject to utility regulatory approval, the company may begin to 

charge by kWh instead of for charging time. 

 

[The Taxpayer] would like the Arkansas Dept. of Finance and Administration to 

consider the taxability of both types of billing methods; by time and by kWh, and 

instruct the company on how to treat these for sales tax purposes. 

 

Following a general discussion of Arkansas Gross Receipts Tax, each scenario will be discussed 

in turn. 

 

ARKANAS GROSS RECEIPTS (“SALES”) TAX GENERALLY 

 

Arkansas sales tax must be collected and remitted on all sales of tangible personal property 

within the State of Arkansas unless a specific exemption applies. See Ark. Code Ann. § 26-52- 
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301 (Supp. 2019). “Tangible personal property” means personal property which may be seen, 

weighed, measured, felt, touched, or is in any manner perceptible to the senses.” See Ark. Code  

 

Ann. § 26-52-103(30)(A) (Supp. 2019); see also Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-3(Q). 

This definition specifically includes electricity as tangible personal property. See Ark. Code Ann. 

§ 26-52-103 (30)(B). A “sale” is defined as the transfer of title or possession of tangible personal 

property, specified digital property, specified digital products, or a digital code regardless of the 

manner, method, instrumentality, or device by which the transfer is accomplished. See Ark. Code 

Ann. § 26-52-103(26)(A). Arkansas Code Annotated § 26-52-103 further provides, in pertinent 

part, as follows: 

 

(19)(A) “Gross receipts,” “gross proceeds”, or “sales price” means the total 

amount of consideration, including cash, credit, property, and services, for which 

tangible personal property, specified digital products, a digital code, or services 

are sold . . . valued in money, whether received in money or otherwise, without 

deduction for the following: 

(i) The seller’s cost of the property sold: 

(ii) The cost of materials used, labor or service cost, interest, any loss, 

any cost of transportation to the seller, any tax imposed on the seller, and any 

other expense of the seller; 

(iii) A charge by the seller for any service necessary to complete the 

sale, other than a delivery charge or an installation charge;  

 

* * * 

 

Additionally, when a transaction consists of two or more items that are otherwise distinct and 

identifiable and the items are sold for one non-itemized price, the transaction is classified as a 

bundled transaction. GR-93(C). Sales tax must be collected on the entire sales price of a bundled 

transaction if any product included in the bundled transaction would be taxable if sold separately. 

GR-93(A). 

 

TAXABILITY OF THE SALE OF ELECTRICITY BASED ON THE AMOUNT OF 

TIME CONNECTED TO A CHARGING STATION 

 

Based on the facts stated in your letter, the Taxpayer currently charges its customers for the 

electricity they purchase based on the amount of time spent using the charging stations, plus a 

one ($1.00) dollar session fee and idling fees for time spent connected to the charging station 

after the vehicle is fully charged. The Taxpayer is not taking any resale exemptions on the 

electricity purchased from the utility company.  

   

The General Assembly has granted an exemption from sales tax for tangible personal property 

purchased for resale under Ark. Code Ann. § 26-52-401(12) (Supp. 2019) if the retailer obtains a 

“resale certificate” under Ark. Code Ann. § 26-52-202 (Supp. 2019) and the Department’s rules, 

so long as the retailer produces the resale certificate to the wholesaler. Ark. Code Ann. §§ 26-52-

401(12)(A); 26-52-202 (Supp. 2019); GR-53; GR-79(F). Upon presentation of the resale 

certificate for an item that qualifies as a sale-for-resale purchase, the wholesaler is exempt from 

tax liability on that purchase. The retailer remains liable on any item purchased without paying  
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tax under a resale certificate if the item is not in fact resold. Ark. Code Ann.§ 26-52-517(a) & 

(b)(1) (Supp. 2019). The retailer still must account for, collect, and remit tax on the sale to the 

end consumer. 

 

As noted above, electricity is tangible personal property, the sale of which is generally subject to 

sales tax at the retail level. There is no mechanism under the law by which a seller may be 

granted an exemption from collecting sales tax on the retail sale merely because the retailer has 

chosen to forego the available wholesale tax exemption on purchases for resale. See Ark. Code 

Ann. § 26-52-508 (Supp. 2019); GR-71(A) (sales tax “must be collected by the seller ... in all 

cases except those where the tax is to be paid directly to the state by the purchaser”). 

Accordingly, the Taxpayer will be expected to collect and remit all applicable state, county, and 

local taxes required by law from the end consumer on any sales of tangible personal property. 

 

SESSION AND IDLING FEES 

 

If the Taxpayer is required to provide the session and idling fees as part of the sale of electricity, 

then those fees would be taxable as part of the gross receipts of the sale. See Belvedere Sand & 

Gravel Company v. Heath, 259 Ark. 767 (1976) (delivery charges were part of the gross receipts 

from a contract for sale of rock or sand that required the seller to deliver the product to the 

purchaser). 

 

SALES OF ELECTRICITY BASED ON kWh 

 

You state in your letter that at some time in the future the Taxpayer may begin charging by kWh 

rather than charging by time, subject to regulatory approval. Absent any current regulatory 

framework under which the Taxpayer might change its billing practices, I cannot provide a 

detailed answer to this question.  

 

Generally speaking, the method of billing would not create a distinction that would affect the 

taxability of the transactions. Whether, or not, the Taxpayer utilizes the sale-for-resale 

exemption, the analysis would be the same for selling electricity by kWh as sales of electricity 

based on the amount of time a customer is plugged in to the charging station. 

 

In accordance with Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-75, this opinion is based upon my 

understanding of the facts as set out in your inquiry and as current Arkansas laws and rules 

govern those facts. Any changes in the facts or law could result in a different opinion. This 

opinion will not be binding upon the Department for any topic not specifically addressed herein. 

You may seek a supplemental opinion should you desire guidance in any topic not addressed 

within this opinion or if you have additional questions after reading this opinion. Please be 

advised that this opinion may only be relied upon by the specific and identified requestor, and 

will only be binding upon the Department for three (3) years from the date of issuance. See 

Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-75. 

 

A copy of the Arkansas Gross Receipts Tax Rules referenced in this letter is available online at 

http://www.dfa.arkansas.gov/offices/policyAndLegal/Documents/et2008_3.pdf. 

 



 

Opinion 20190622 

Page 2 of 3 
 

 

Sincerely, 

 

 

David G. Scott, CFA, Attorney 

Revenue Legal Counsel  

 




