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VIA EMAIL ONLY:  

    

 

 RE: Sales Tax Refund 

  Opinion No. 20190721 

 

Dear : 

 

Your email of June 17, 2019 requesting a legal opinion from the Department of Finance and 

Administration (the “Department”) has been assigned to me for response.  Please accept my 

apologies for the delay in this response. Your request contained the following facts and questions 

that are relevant to this response: 

We are a computer store in , Arkansas.  In reference to the email 

below explaining our situation.  In short, we have been requested by  to 

furnish them with the forms to verify we are resellers for tax exemption.  We have 

done so but we need to re-coop the tax charged until we are approved for tax 

exemption.  Our CPA has given us instructions in how to legally submit the form 

and we have come to a road block.  There is a form that  must sign off on 

every month to get paid back the sales tax.  We do not know how to obtain this 

signature from the “Claim Form” that we must submit to .  We have been 

instructed to get in touch with you for help. 

 

RESPONSE 

 

Arkansas gross receipts (sales) tax is levied upon sales of tangible personal property. See Ark. 

Code Ann. § 26-52-301(1) (Supp. 2019). Tangible personal property is defined as “property that 

can be seen, weighted, measured, felt, or touched or that is in any other manner perceptible to the 

senses." Ark. Code Ann. § 26-52-103(21) (Supp. 2019). As a general rule, sales tax is required to 

be collected and remitted by the seller of tangible personal property. Ark. Code Ann. §§ 26-52-

508 (Supp. 2019) and 26-52-517 (Supp. 2019). However, there are exceptions to this rule. First, 

sales tax is due from the purchaser where the purchaser has entered into an agreement with this 

agency to self-accrue and remit sales tax directly to this agency (i.e. the purchaser holds a direct 

pay permit and has informed the seller that it will self-accrue and remit the tax to the state). Ark. 

Code Ann. § 26-52-509 (Supp. 2019). Second, tax is due from the purchaser where the purchaser 

has claimed entitlement to exemption by providing the seller with an exemption certificate or 

other documentation identifying the purchaser and claiming entitlement to exemption. Ark. Code 

Ann. § 26-52-517 (Supp. 2019). 



 

 

 

In this instance, the seller, , collected sales tax on your purchases, filed a return and paid the 

collected tax to the Department. You subsequently provided  with an exemption certificate 

or other documentation claiming your purchases are exempt from Arkansas sales tax as required 

in Ark. Code Ann. § 26-52-517 (Supp. 2019).   continued to collect tax until you are 

“approved for tax exemption.”  You are seeking a refund of the sales tax paid on the exempt 

items purchased from .   

 

The provisions of Ark. Code Ann. § 26-18-507(a) (Supp. 2019) generally provide that any 

taxpayer who has paid state tax in excess of the amount of tax lawfully due shall be issued a 

refund of the tax. A “taxpayer” is defined in Ark. Code Ann. § 26-18-104(16)(D) (Supp. 2019) 

as a person who filed a return and paid a reported tax due to the State of Arkansas.  For sales tax, 

the customer is not the “taxpayer”, because the customer is not liable to report and remit the tax. 

Because  is the person who collected the tax, filed a return, and paid a reported the tax due 

they are the ‘taxpayer” and the right to a refund belongs to them.  

 

However, Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-81.1 provides two methods for the customer to 

obtain a refund of erroneously paid sales tax.  You may either request  refund of the 

erroneously paid tax to you or request  assign its right to refund to you.  If  assigns its 

right to refund to you, you may make a direct claim for refund from the Department.  This is 

known as a “vendor assignment claim.” See Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-81.1(G)(1). 

The form you are referencing in your request is probably Arkansas Department of Finance and 

Administration Form 2004-6.  If you wish to make a “vendor assignment claim”, you must 

submit this form which requires the vendor ( ) to complete Column 12 of Section 2 and 

Section 3 of the form.  A copy of this form can be found on the Department’s website at: 

 

https://www.dfa.arkansas.gov/excise-tax/sales-and-use-tax/sales-and-use-tax-forms/ 

 

Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-81.1 sets out the specific requirements for a vendor 

assignment refund claim. Without the completed refund claim form, the Department is unable to 

issue a refund to you unless  provides the information required in Arkansas Gross Tax 

Receipts Rule GR-81.1(G)(2)(c) as set out above. The vendor must certify that the customer paid 

the subject tax to the vendor and that the vendor remitted the tax to the state.  

  

Please keep in mind that there are time limitations that might preclude issuance of a refund. 

Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-81.1(E) states: 

 

The statute of limitations that applies to tax refund is found at Ark. Code Ann. § 

26-8-306.  Refund claims are withing the statute of limitations if they are filed 

within three (3) years from the date the return was filed or two (2) years from the 

date the tax was paid, whichever is later. 

 

This opinion is based upon my understanding of the facts as set out in your inquiry and as current 

Arkansas laws and rules govern those facts. Any change in the facts or law could result in a 

different opinion. Please be advised that this opinion may only be binding upon DFA for three 

(3) years from the date of issuance. See Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-75. 

 

https://www.dfa.arkansas.gov/excise-tax/sales-and-use-tax/sales-and-use-tax-forms/


 

The Gross Receipts Rules cited in this opinion may be viewed on DFA’s website at 

http://www.dfa.arkansas.gov/offices/policyAndLegal/Documents/et2008_3.pdf. 

  

     

        Sincerely, 

 

         

    

        Susan M. Fowler 

        Revenue Legal Counsel 
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