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RE: Gross Receipts Tax – Taxability of Sales of Property at Club Picnic 
 Opinion 20200303 
 
Dear : 
 
Your request for a legal opinion concerning the taxability of sales of used property at a picnic has 
been forwarded to me for a response. Within your request for opinion you state that the  

 (“the Club”) hopes to have a free “welcome” picnic open to members of the 
public. To draw interest in the picnic, members of the Club will bring items of used property for 
sale to the public. The picnic welcome event will resemble a yard sale. You anticipate the picnic 
and sale event would be a one-time event, but the Club may explore having the picnic, at-most, 
annually. You ask whether the Club would be required to collect and remit gross receipts (sales) 
taxes on the sales made at the picnic. 
 
RESPONSE 
 
Based on the information that you submitted, nothing demonstrates that members of the Club 
regularly engage in the sale of used property, the sales of used property at the welcome picnic 
qualify for the “isolated sales” exemption to Arkansas sales tax. The Club would not be required 
to collect and remit sales tax on the sales made at the picnic. 
 
Discussion 
 
Arkansas sales tax generally applies to all sales of tangible personal property and certain 
enumerated services unless a specific exemption applies. Ark. Code Ann. §§ 26-52-301 et seq. 
(Repl. 2020), Ark. Const. amend. 75, § 2, and Ark. Const. amend. 91, §3. Tangible personal 
property is “personal property that can be seen, weighed, measured, felt, or touched or that is any 
other manner perceptible to the senses.” Ark Code Ann. § 26-52-103(30)(A) (Repl. 2020).  

Arkansas Code Annotated § 26-52-401 (Repl. 2020) sets forth exemptions from the tax. One such 
exemption is the “isolated sales” exemption found in Ark. Code Ann. § 26-52-401(17) (Repl. 
2020). The exemption applies to isolated sales not made by an established business. For the 
exemption to apply, the sales cannot be made by an established business or in an established 
manner. Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-49(A). The exemption does not apply to sales of 
motor vehicles, trailers, semi-trailers, mobile homes, airplanes, or other tangible personal property 
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made at special events. Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-49(C). A special event is defined 
as an entertainment, amusement, recreation, or marketing event which occurs at a single location 
on an irregular basis and where tangible personal property is sold. Ark. Code Ann. § 26-52-
518(a)(3)(A) (Repl. 2020). The rules for special events apply only to vendors of goods who 
regularly engage in the sale of merchandise, but not to vendors who only occasionally sell identical 
merchandise.     

The Club is an amateur radio club and has thirty-four (34) members. The picnic is planned to be a 
one-time event, but the Club may explore having the picnic, at-most, annually. It is estimated that 
five (5) to twenty-five (25) items of used tangible personal property belonging to members of the 
club might be sold and you expect that the total proceeds from the sales will be less than $500.00. 
You have not provided any information that members of the Club regularly engage in the sale of 
used property. These facts demonstrate that the sales made at the picnic are isolated sales of 
tangible personal property not made by an established business. The Club would not need to collect 
and remit gross receipts taxes sold by members of the Club at the picnic. Please note, however, 
that a change in the facts identified in your request for opinion could result in a determination that 
sales made by, or on behalf of, the Club are subject to tax.  

This opinion is based on my understanding of the facts as set forth in your inquiry and as those 
facts are governed by current Arkansas law. Any change in the facts, such as the frequency of the 
event, or law could result in a different opinion. Only the requestor may rely on this opinion, 
and, pursuant to Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-75(B), this opinion will only be binding 
on the Department for three (3) years from the date of issuance.  

A copy of the Arkansas Gross Receipts Tax Rules referenced in this letter is available online at 
http://www.dfa.arkansas.gov/offices/policyAndLegal/Documents/et2008_3.pdf. 
 
 
Sincerely,  
 
 
 
 
Michelle L. Baker, Managing Attorney 
Revenue Legal Counsel  




