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 RE: Sales Tax – Asphalt Paving Contracts 

  Opinion Number 20200608 (Renewal of 20180119) 

 

: 

 

This letter is in response to your May 20, 2020 email to the Department of Finance and 

Administration (DFA), Revenue Legal Counsel, requesting a renewal of Legal Opinion 20180119. 

Opinion 20180119 addresses the taxation of materials used in performing asphalt road construction 

contracts in Arkansas. Set forth below are the facts from Opinion 20180119, which you have 

confirmed to be correct in all material aspects:  

 

A significant portion of the highway and road construction in the state of Arkansas 

is performed by asphalt paving contractors.  The majority of paving contracts are 

entered into with the Arkansas Highway Transportation Department (“AHTD”) 

and a smaller portion of paving contracts are entered into with other government 

entities.  Asphalt paving contracts for the private sector are relatively insignificant. 

 

In general, new road construction is bid and performed in stages that include (i) 

preparing the surface (dirt work); (ii) applying and compacting a subbase of base 

stone made up of coarse and fine rock; and (iii) applying and compacting multiple 

layers of asphalt.  Repair and resurfacing contracts may involve one or more of 

these steps.  “Asphalt” is the lay term for “asphalt concrete.” “Hot mix asphalt 

concrete” (commonly abbreviated as “HMAC” or “HMA”) is most common and 

is used in road construction in Arkansas.  Asphalt is made up of an asphalt binder 

and a mineral aggregate mixed together and then applied in layers and compacted.  

Asphalt binder is a petroleum product manufactured by petroleum refiners.  

Aggregate is fine and coarse particulate material made up of sand, gravel, crushed 

stone, slag or recycled concrete. The components are heated and mixed at a central 

facility and placed on the road using an asphalt spreader.  

 

Highway contracts are typically awarded on a “fixed bid” basis. The AHTD 

requires highway contractors to bid the base stone/laydown, liquid asphalt 

concrete/laydown and aggregate/laydown separately, notwithstanding the mixing 

of the latter two materials at the mixing facility. Mixing facilities may be designed 
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as either fixed or moveable, and both types are used in Arkansas. 

 

Most large highway contractors operate their own asphalt mixing facilities.  There 

are many different grades and specifications of asphalt. Approximately 20 mix 

designs or formulations are certified by the AHTD for use on a regular basis, and 

up to 100 or more mix designs are used on a more occasional basis. The raw 

materials and mixing facilities used in performing highway contracts are subject to 

AHTD regulation, inspection and oversight. 

 

Asphalt is mixed to the required paving specification at time of use, and the material 

moves from the raw material stage through mixing, laydown and compaction as a 

continuous process without intermediate storage or interruption. 

 

Most, but not all, asphalt contractors who operate their own mixing facilities will 

also make occasional sales of asphalt to others. But some contractors only mix 

asphalt for their own contracts; and others only make their mixing facilities 

available on a “tolling” basis, and mix raw materials for others for a fee. 

 

According to anecdotal information available to the Association, the tax 

compliance practice followed by most asphalt contractors that operate their own 

mixing facilities is to pay sales tax on raw materials at the time of purchase. Under 

these circumstances, contractors that make occasional sales of asphalt to others 

take an offset for the tax paid on the raw materials when they collect and remit tax 

on sales of asphalt to others. Other asphalt contractors purchase raw materials 

under exemption certificates, remit tax on the raw materials when withdrawn from 

stock to perform a construction contract, and charge sales tax on sales of asphalt 

to others. 

 

Contractors that have been audited within the last five years report that this 

compliance practice has been questioned on audit, but that no assessments of 

additional taxes under these circumstances have been made. Nevertheless, the 

auditor’s comments have raised significant concerns on the part of the members of 

the Association. 

 

RESPONSE 

 

Before addressing your specific questions, it is necessary to have a general discussion of the law 

that is applicable to this opinion as a whole. 

 

GENERALLY APPLICABLE LAW FOR CONTRACTORS  

 

The Arkansas Gross Receipts tax, commonly referred to as “sales tax,” generally applies to all 

sales of tangible personal property and certain enumerated services unless otherwise exempted.  

Ark. Code Ann. § 26-52-301 (Supp. 2019). The tax is computed based on the total value of 

consideration paid for the taxable property or service. Id.; see also Ark. Code Ann. § 26-52-

103(19) (Supp. 2019).   
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In addition, special provisions exist for contractors in Arkansas.  Ark. Code Ann. §§ 26-52-103(6) 

and 26-52-307 (Supp. 2019); see also Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-21. A contractor is 

defined as “any person who contracts or undertakes to construct, manage, or supervise the 

construction, erection, alteration, or repair of any building or other improvement or structure 

affixed to real estate, including any of their component parts.” Ark. Code Ann. § 26-52-103(6) 

(Supp. 2019); see also Arkansas Gross Receipts Tax Rules GR-3(D) and GR-21(A)(3). Sales of 

services and tangible personal property, including materials, supplies, and equipment, made to 

contractors who use them in the performance of any contract are declared to be sales to consumers 

or users and not sales for resale. Ark. Code Ann. § 26-52-307 (Supp. 2019). Arkansas Gross 

Receipts Tax Rule GR-21(A)(1) similarly explains: 

 

“Consumer” or “user” means the person to whom the taxable sale is made or to 

whom the taxable services are furnished. All contractors are deemed to be 

consumers or users of all tangible personal property including materials, supplies, 

and equipment used or consumed by them in performing any contract, and the sales 

of all such property to contractors are taxable sales. The contractor must pay tax at 

the time of purchase or pay tax at the time the materials are withdrawn from stock 

for use in the performance of the contract. A contractor cannot rely on the direct 

pay permit of the other party to the contract for payment of the tax on the 

construction materials. 

 

Contractors holding a sales tax permit should purchase all materials (with the exception of tools, 

equipment, and other items that are not transferred to a customer) used in its business exempt from 

tax as a sale for resale and should self-assess, report, and pay sales tax on the purchase price of the 

materials at the time they are withdrawn from stock. Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-

21(D)(1). Withdrawal from stock occurs when a taxpayer withdraws an item of property for its 

own use in performing the service or when a taxpayer withdraws the item of property to give to 

the customer or a third party. Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-18.   

 

Issue A:  Asphalt paving contractors that mix asphalt for their own use. 

 

Question 1:   Asphalt paving contractors that mix their own asphalt should pay sales tax 

on the cost of the asphalt binder and aggregate at the time of purchase.  No 

additional taxes apply.  Is this correct? 

 

Answer 1: Yes. All contractors are deemed to be consumers or users of all tangible 

personal property including materials, supplies, and equipment used or 

consumed by them in performing any contract, and the sales of all such 

property to contractors are taxable sales. Arkansas Gross Receipts Tax Rule 

GR-21(A)(1). 

 

Question 2:   Asphalt paving contractors that produce a portion of their own aggregate 

from quarries should pay sales tax on the value of the stone when it is 

separated from the earth.  Is this correct? 
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Answer 2: Yes. Contractors holding a sales tax permit should purchase all materials 

(with the exception of tools, equipment, and other items that are not 

transferred to a customer) used in its business exempt from tax as a sale for 

resale and should self-assess, report, and pay sales tax on the purchase price 

of the materials at the time they are withdrawn from stock. Arkansas Gross 

Receipts Tax Rule GR-21(D)(1). Withdrawal from stock occurs when a 

taxpayer withdraws an item of property for its own use in performing the 

service or when a taxpayer withdraws the item of property to give to the 

customer or a third party. Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-18. 

 

Question 3:   Crushing, separating and sorting rock for use as aggregate is not taxable.  Is 

this correct? 

 

Answer 3: Yes 

 

 

Issue B:  Asphalt paving contractors that mix asphalt for their own use and also mix asphalt 

for sale to the general public. 

 

Question 1:   Asphalt paving contractors that mix their own asphalt and mix asphalt for 

sale to the general public should have two compliance options. 

a. Pay sales tax on the cost of the asphalt binder and aggregate at 

the time of purchase, collect sales tax on sales to the general 

public, and offset any sales tax previously paid on the 

materials.  

b. Purchase the raw materials on an exempt basis as a purchase 

for resale, collect sales tax on sales to the general public and 

pay sales tax on the cost of materials withdrawn for mixing to 

perform a paving contract.  No additional taxes apply.   

 

Answer 1: Yes. However, administering offsets, credits, and refunds can complicate 

the efficient processing of returns. For this reason, the Department would 

recommend option b. 

 

Question 2:   Asphalt paving contractors in this category that also produce a portion of 

their own aggregate from quarries have the same compliance options as 

set forth directly above in Question 1(a) and Question 1(b) with respect to 

these materials.  Is this correct? 

 

Answer 2: Yes 

 

Question 3:   Crushing, separating and sorting rock for use as aggregate is not taxable.  

Is this correct? 
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Answer 3: Yes 

Issue C:  Asphalt paving contractors that purchase asphalt from third parties. 

Question 1:  Asphalt paving contractors that purchase asphalt from third parties pay tax 

on the asphalt purchase price, including delivery if applicable.  Is this 

correct? 

Answer 1: Yes. All contractors are deemed to be consumers or users of all tangible 

personal property including materials, supplies, and equipment used or 

consumed by them in performing any contract, and the sales of all such 

property to contractors are taxable sales. Arkansas Gross Receipts Tax 

Rule GR-21(A)(1). 

Question 2:  However, asphalt paving contractors that do not operate their own mixing 

facilities may purchase raw materials on the same basis as set forth above 

in Issue A, and contract for non-taxable mixing services from others on a 

“tolling” basis.  Is this correct? 

Answer 2: My understanding of an asphalt “tolling” contract is that it is simply an 

arrangement where an asphalt contractor pays another party to mix and 

prepare the contractor’s asphalt raw materials.  As you noted, the mixing 

is a non-taxable service.  It may not be feasible to apply the answers from 

Issue A to this question since the fact scenarios are different.  Generally 

speaking, an asphalt paving contractor should pay sales tax on the 

purchase price of its raw materials either at the time of purchase or later as 

a withdrawal from stock. 

This opinion is based upon my understanding of the facts as set out in your inquiry and as current 

Arkansas laws and rules govern those facts. Any changes in the facts or law could result in a 

different opinion. In accordance with Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-75, this opinion will 

only be binding upon the Department for three (3) years from the date of issuance.  

The Arkansas Tax Rules cited in this opinion may be viewed on DFA’s website at 

http://www.dfa.arkansas.gov/offices/policyAndLegal/Documents/et2008_3.pdf.  

Sincerely, 

Nina Samuel Carter 

Office of Revenue Legal Counsel 

http://www.dfa.arkansas.gov/offices/policyAndLegal/Documents/et2008_3.pdf



