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Re:  Gross Receipts Tax – Taxability of Photography Services 

       Opinion No. 20200806 

 

Dear , 

 

Your request for a legal opinion has been referred to me for a response. I apologize for the delay 

in my reply. In your letter, you state: 

 

I’m starting a sole proprietorship here in  Arkansas; it’s a photography 

business run from home. I’ve been reading through the Doing Business in Arkansas 

booklet and searching online. I know I don’t have to register the business with the 

State, but I’m having difficulty understanding if my sole proprietorship needs to file 

anything with the Department of Finance and Administration. Would you be able 

to help me with this? The business is just offering a photography service 

(specializing in weddings, engagements, etc.) and handing over digital copies of 

the photos- no physical items are being sold. 

 

Your request states that you are starting a home-based photography business in , 

Arkansas. You have asked whether you need to file anything with the Department of Finance and 

Administration? 

 

PERMIT REQUIRED 

 

Yes. To the extent you will be performing taxable services in this state, you must contact the 

Department's Sales & Use Tax Section to obtain an Arkansas gross receipts (“sales”) tax permit. 

The application will require you to provide your FEIN or your social security number and you will 

be provided with a sales tax permit number under which you will report your sales taxes each 

month. Arkansas Code Annotated § 26-52-201 governs sales tax permits and provides as follows: 

 

(a)  It shall be unlawful for any taxpayer to transact business within this state prior 

to issuance and receipt of an Arkansas gross receipts tax permit from the Secretary 

of the Department of Finance and Administration. 
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(b)  A separate permit for each business location must be obtained from the 

secretary. 

(c)  This permit shall be in addition to all other permits required by this Code. 

(d)  Any taxpayer who engages in business without a permit, or after a permit has 

been suspended, shall be subject to the provisions and sanctions set forth in the 

Arkansas Tax Procedure Act, § 26-18-101 et seq. 

(e)  The secretary is authorized to establish types and classifications of Arkansas 

gross receipts tax permits, including without limitation special permits for 

taxpayers whose principal line of business does not include the retail selling of 

tangible personal property, specified digital products, or a digital code or the 

performing of taxable services. 

 

Ark. Code Ann. § 26-52-201 (Supp. 2019). 

 

PHOTOGRAPHY SERVICES 

 

Arkansas gross receipts (“sales”) tax must be collected and remitted on all sales of tangible 

personal property and certain enumerated services within the State of Arkansas unless a specific 

exemption applies. Ark. Code Ann. § 26-52-301 (Supp. 2019); Ark. Code Ann. § 26-52-101 et 

seq. The service of providing “photography of all kinds” is subject to Arkansas sales tax. Ark. 

Code Ann. § 26-52-301(4) (Supp. 2019). Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-10(D) was 

promulgated to clarify and implement the Arkansas Gross Receipts Tax Act of 1941, and provides: 

 

D. The tax applies to the service of photography of all kinds. State and local 

sales tax apply to photography services based on where the customer receives the 

service. The photography service, including the sitting, is received when the 

customer views the product of the service (i.e. proofs, pictures, etc.).  

 Example 1:  A Fayetteville photographer is hired to photograph the senior 

pictures of a Eureka Springs student. The photographer takes the pictures in Eureka 

Springs, but the pictures are picked up at the photographer's studio in Fayetteville.  

Arkansas state sales tax, as well as the City of Fayetteville and Washington County 

sales tax will apply because the customer receives the product in Fayetteville. (If 

the photographer charged a separate sitting fee, then Arkansas state, City of 

Fayetteville, and Washington County sales tax will also apply to the sitting fee.) 

 Example 2:  A Fayetteville photographer is hired to photograph the senior 

pictures of a Eureka Springs student.  The photographer takes the pictures in Eureka 

Springs, and makes the proofs available for viewing on its website. The applicable 

local tax is the first of the following locations known by the photographer: the 

address of the customer, the billing address of the customer, or the address of the 

photographer.  

 Example 3:  A Conway photographer is hired to videotape a wedding in 

Little Rock and the wedding dance in Vilonia. The videotape is mailed to the 

customer's home in Mayflower. Arkansas state sales tax, as well as the City of 

Mayflower and Faulkner County sales tax will apply.  
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Example 4:  A Fayetteville photographer is hired by a Bentonville resident 

to photograph pictures in Texas. The photographer takes the pictures in Texas, and 

per his customer's instruction, mails the proofs to Little Rock. Arkansas state sales 

tax, as well as the City of Little Rock and Pulaski County sales tax will apply.  

 

Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-10(D) (Emphasis added). 

 

Based upon the information contained in your letter, it appears that you will be providing 

photography services to your customers. If so, sales tax will be due on the services sold by your 

business to Arkansas based customers. Under the provisions of Ark. Code Ann. §26-52-301(4), 

the service of “photography of all kinds” is subject to Arkansas sales tax. See also Arkansas Gross 

Receipts Tax Rule GR-10.  

 

It should also be noted that “photography of all kinds” is a service subject to tax as opposed to a 

taxable sale of tangible personal property. How the photographs are delivered to the customer is 

irrelevant to the taxability of the service. 

 

Under Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-75, this opinion is based upon my understanding of 

the facts as set out in your inquiry and as current Arkansas laws and rules govern those facts. Any 

changes in the facts or law could result in a different opinion. Because you did not ask for an 

opinion concerning a specific sales transaction, the aforementioned information is provided for 

general purposes only and will not be binding upon the Department. You may seek a supplemental 

opinion should you desire guidance in any topic not addressed within this opinion or if you have 

additional questions after reading this opinion. See Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-75. 

 

A copy of the Arkansas Gross Receipts Tax Rules referenced in this letter is available online at 

http://www.dfa.arkansas.gov/offices/policyAndLegal/Documents/et2008_3.pdf. 

 

Sincerely, 

 

 

 

David G. Scott, CFA, Attorney 

Revenue Legal Counsel  

 




